Terug naar blog

De groepsapp, you love it and you hate it

13 april 2023

Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Als je als introvert ergens druk mee bent, dan is het wel met het bewaken van je bubbel. Niet zo gek ook, voor je het weet zit je aan je taks. Je bent als introvert nu eenmaal sneller door je energie heen dan een extravert. Daarom is het altijd even schrikken als je spontaan aan een groepsapp wordt toegevoegd. Je brein schiet in alarmmodus en neemt vormen aan als ware het een virusscanner. Wat is het voor een groep? Wie heeft die groep aangemaakt? Waarom zit je erin? Wie zitten er nog meer in? Is het nodig? Zet je hem op stil of ga je de groep stilletjes verlaten? Maar wat vindt de groep daarvan? En ga je nu iets belangrijks missen? De introvert en de groepsapp, you love it and you hate it…

‘Wacht even, ik zal even vragen of je ook bij onze groepsapp mag’. Het was op een event en ik had een leuke vrouw ontmoet. Zij had al verschillende vrouwelijke ondernemers ontmoet tijdens de 3-daagse en daar was een groepsapp uit ontstaan. Zij en ik hadden zo’n fijne klik op het event dat ik wat haar betreft ook bij de groepsapp mocht.

Nog voordat ze de groep benaderde haastte ik me om haar tegen te houden. Spannend, want het leek net alsof ik heel ondankbaar en onvriendelijk was. Ik zei haar dat ik niet zo van de groepsapp ben, dat ik niet zo actief ben op de app en dat ik introvert ben. In spanning wachtte ik haar reactie af. Want zo adrem (lees, reageren binnen twee seconden) was ik in zo’n situatie nog nooit geweest. Ze gaf me een geruststellende lach en zei dat het helemaal prima was en dat ze zelf extravert was. Een mooi gesprek volgde.

Een Whatsapp-groep

De groepsapp is een onderdeel binnen Whatsapp waarbij meerdere mensen in dezelfde groep elkaar berichten kunnen sturen. De kans is groot dat je er zelf ook deel van uitmaakt of dat je zelf ooit een groep hebt aangemaakt.

Voorbeelden van bekende groepsapps zijn die van het gezin, familie, werk, sport en vriendengroepen. Daarnaast zijn er buurtapps en groepen die in het teken staan van een coachingtraject, evenement, verjaardag, jubileum of andere gelegenheid.

Waardevolle groepsapp

Laat ik direct een eventueel misverstand uit de wereld helpen en dat is dat je als introvert echt niet per definitie een hekel hebt aan de groepsapp. Nee, zeker niet. Een groepsapp kan net zo goed voor de introvert een uitkomst zijn.

Zelf ben ik fan van de familie app en maak ik net zo graag deel uit van verschillende groepen, zoals die van de VIP-coachingtraject waarin ik mij begeef voor mijn business. Deze zijn super waardevol en het zijn ook groepen waarbij niet dagelijks de pings je om de oren vliegen.

1:1 conversaties

Wat je regelmatig ziet gebeuren is dat er binnen de groepsapp één op één conversaties worden gehouden. Daar is het niet voor bedoeld, ga elkaar dan liever rechtstreeks appen. Weet je wie die rol echt goed pakken? De beheerders van Buurtapps. Als er ook maar iets te veel aan ruis over de lijn gaat, dan grijpen ze in. Dan doen ze vriendelijk doch duidelijk, door eenvoudigweg te herinneren waar de app voor bedoeld is.

Ongeschreven regels

En wat dacht je van de ongeschreven groepsapp regels? Je moet ze maar net weten. Een voorbeeld. Er verschijnt een sliert aan felicitaties in zo’n app en dan kan je natuurlijk niet achterblijven. Want nee, stel dat je niets laat horen, dan ben je op zijn minst toch een tikkeltje niet zo sociaal. Want ja, jouw felicitaties blijven achterwege… Even geheel buiten beschouwing gelaten dat je prima een privé berichtje naar diegene kan hebben gestuurd! Maar ja, dat wordt niet gezien (was ook de bedoeling).

Als introvert vind ik het juist heel fijn om iemand persoonlijk te feliciteren. Om net dat stapje extra te gaan en de app wat meer aan te kleden dan enkel en alleen een felicitatie emoji. Of met enkel het woordje ‘gefeliciteerd’ die ik met een paar tikken vanuit mijn woordenboek tevoorschijn kan toveren. Ik wil daar gewoon wat meer persoonlijke aandacht aan besteden. Maar stel nou dat ik dat in de groepsapp doe, dan ben ik weer bang dat ik als uitslover uit de hoek kom. Moet je haar kijken, zo komen wij er weer bekaaid van af. Conclusie, je kan het nooit goed doen.

Beheersbaar houden

Sinds enige tijd kun je binnen Whatsapp ook reageren middels een emoticon, net als bij social media. Daardoor ontstaan er minder lange reactie slierten. Degene die het bericht heeft geschreven krijgt een ping te horen, maar de rest van de groep niet. Dat maakt het in de groepsapp al een stuk rustiger.

Je kunt je afvragen of het medium daardoor niet nog onpersoonlijker wordt, maar vergeet niet dat er nog altijd andere manieren zijn om wel die persoonlijke aandacht te geven. En we hebben het nog steeds over de groepsapp he? Niet over de persoonlijke app. Wat je ook ziet gebeuren is dat er binnen de groep een bericht wordt geplaatst rechtstreeks naar iemand anders, middels een @[naam] verwijzing. Zo weet de rest van de groep direct dat het bericht aan een ander gericht is en dat zij hier niets mee hoeven te doen.

Read only groepsapp

Wist je dat er ook een mogelijkheid bestaat voor een Read Only groepsapp? Dat wil zeggen dat alleen de beheerder berichten kan sturen. Je kunt hier als deelnemer in de groep niet op reageren. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd handig is. Denk er goed over na of dit een goede toepassing is voor jouw groep. Plat gezegd is het eenrichtingsverkeer.

Voorbeelden om een dergelijke functie te activeren is als je een docent bent en je wilt ouders of leerlingen informeren over updates. Of als je een trainer of aanvoerder van een team bent en je wilt de groep informeren als er een training is uitgevallen of andere updates rondom het team.

Instellingen Read Only

  • Ga naar Whatsapp
  • Zoek de groep op
  • Klik op groepsinstellingen
  • Ga naar ‘Verstuur berichten’ en klik op ‘Alleen beheerders’

Ongezien groepsapp verlaten

Ben je toegevoegd aan een groepsapp en wil je de groep verlaten? Maar vind je het vervelend als iedereen op de hoogte wordt gebracht? Met de ‘Groep verlaten’ of ‘Verlaat groep’ functie ontvangen alleen de groepsbeheerders een melding dat je de chat verlaten hebt en niet iedereen. Whatsapp wil het met deze functie makkelijker maken voor gebruikers om uit een groep te stappen waar ze niet meer in willen zitten.

Tijdens het schrijven van deze blog heb ik deze ‘stilletjes verlaten’ functie getest met mijn familie en het klopt, alleen ik als beheerder zag het als mensen de groep hadden verlaten. De overige deelnemers zagen dat niet. Wat wel mogelijk is, is dat je als deelnemer in de instellingen kunt kijken wie er allemaal bij de groepsapp zit. Je kunt daarbij ook klikken op de knop ‘oud deelnemers’, dan zie je wie de groep heeft verlaten.

Als je de groep verlaten hebt, staat de groep nog wel zichtbaar op je beeldscherm. Om ook dat weg te krijgen, kun je via de instellingen klikken op ‘Groep verwijderen’ of ‘Wis chat’ en dan wordt deze niet meer in beeld gebracht.

Groepsapp-The-Bold-Introvert-Bekijk-oud-deelnemers-wis-chat-en-verlaat-groep
Klik bij een iPhone op de naam van de groep om bij Groepsinformatie van de groepsapp te komen. Bij een Android klik je rechtsbovenin op de drie puntjes. Klik op ‘Verlaat groep’ om de groep te verlaten.

Groepsapp op stil zetten

Misschien is het verlaten van een groep net een brug te ver. Wellicht dat er toch informatie voorbij komt die je graag mee wilt pakken. Dan kun je ervoor kiezen om de groepsapp op stil te zetten. Je krijgt dan geen ping, maar er verschijnt wel een rondje met een cijfer erin om aan te geven dat er nieuwe berichten zijn. Ga naar Instellingen, klik op ‘Demp’, kies vervolgens hoe lang je de groepsapp wilt dempen. Je kunt dit altijd weer aanzetten.

Groepsapp-The-Bold-Introvert-groepsinformatie
Klik op ‘Demp’ om de groepsapp op stil te zetten. Je krijgt nog wel meldingen, maar geen pings meer.

Het doel van de groepsapp

Denk nu niet dat introverts niets kunnen hebben. Ook extraverts kunnen wel eens kriegel worden van de groepsapp. Het gaat erom dat we slim met onze tijd willen omgaan. Het is lastig als je in een verjaardagsapp wordt toegevoegd, waarvan je de praktische details graag wilt weten, maar dat je er 326 gezellige – onder ons – apps bij cadeau krijgt… Die moet je dan ook allemaal checken om te kijken wat wel en wat niet relevant is. Dan besteed je je tijd liever ergens anders aan. Stel je voor dat dit in meerdere groepen gebeurd. Dan wil je de groep eigenlijk verlaten, maar dan loop je ook de kans dat je belangrijke info mist. Dat is lastig.

Is het dan verboden om in een groepsapp lol te hebben? Nee, maar doe het in de juiste groepen of met mate. Dit kan je zelf natuurlijk het beste inschatten. Er zijn genoeg plekken om te ouwehoeren, maar niet iedere groepsapp is hiervoor bedoeld. Simpelweg om de reden dat niet alle deelnemers binnen de groep hierom gevraagd hebben of hierop zitten te wachten.

Conclusie, geniet van deze mooie app functie en wees gerust wat kritischer in hoe je hier in de toekomst mee om wilt gaan.

PS. wil je meer over introversie weten? Stel jij jezelf de vraag ‘Ben ik een introvert?’, check dan de blog over introversie.